12 Ekim 2010

Küçük FireFox'un Maceraları

İnternet borsasının yarısını elinde tutan Mozilla Firefox'un yaşantışını anlatacağız size...
Çok değil, bundan yaklaşık 5 yıl önceydi. Pazarın %98'i Internet Explorer'indi. Namıdeğer IE6'nın. Şimdiki o büyük FireFox, daha yeni yeni final sürümüne ulaşmış, kendince küçük bir fan grubu toplamaya başlamıştı. Mozilla için o günler çok zorlu geçiyordu. Firefox 1.0 Final sürümüne geçtiklerinde sekiz bini geçmeyen kullanıcı ve piyasadaki eleştirmenlerin acımasız yorumlarıyla boğuşan Mozilla, reklam verenlerin desteğini çekmesiyle iyice arkaplana atılmış ve geliştirilmesi bırakılma sürecine kadar gerilemişti. 

Şimdi soracaksınız; nasıl olduda şimdiki durumuna gelebildi diye: o zamanın en büyük bilişim platformlarından biri olan SNET'te dereceye girmiş, hız ve arabirim açısından 8/10 puan alarak IE 6'yı geride bırakarak bir ilke imza atmıştı. Bu günden sonra bu tay tarayıcıya can gelmiş ve doğru politikalar sayesinde pazar payını yükseltmeye başladı. İşte o gün IE için kıyamet çanları çalmaya başladı ve 2006 sonunda Mozilla Firefox %16'lık pazar payı ile tam bir rakip görünümüne girdi. Microsoft ilk kez bu kadar dişli bir rakip ile karşı karşıyaydı. Hemen birşeyler yapması gerekiyordu ve yaptı da. IE7. 7. sürümün gerçekten başarılı bir sürüm olduğu aşikardı ve hem tarayıcı hem de hız kavramını kökünden değiştirebilecek bir havası vardı. 

Ama herkesin aklında bir soru işareti oluşmuştu. O zamana kadar hep Firefox'un bir tarayıcı değil, Netscape için bir tema paketi olduğunu savunan Bill Gates, ne olduda fikrini değiştirmişti. Gerçek çok geçmeden ortaya çıktı. Microsoft oldukça eskiyen XP işletim sisteminin yerine yeni bir işletim sistemi çıkarmış, tüm sistemi ona göre yenileştirmeye başlamıştı. İlk hedef eski ve şıklıktan uzak IE'yi değiştirmek oldu ve daha hızlı, yeni, farklı IE7'yi çıkardı. IE7 nin kötü kaderi burda kendini gösterdi, o yavaş, sistem yiyen ve iç karartan işletim sisteminin bir parçası olduğu için bile insanlarda bir önyargı yarattı.

Bu sırada Mozilla cephesi de boş durmuyor, harı harıl çalışıyordu. Çok geçmedi tarayıcı tarihinin, hatta yazılım tarihinin en büyük olayına imza atacak olan FireFox 3 için çalışmalara başlamıştı Mozilla çalışanları. Hem artık Firefox'u kullanmak için daha büyük sebepler vardı. Firefox eklentiler ile değiştirilebilir, kullanıcı dostu bir arabirime kavuşmuştu. Boşuna kullanıcının dostu tarayıcı sloganını kullanmıyordu yani. Ana konumuzdan uzaklaşmayalım, o yılın sonlarına doğru Mozilla Firefox 3 Final çıktı ve 3 milyon indirilmeyle, bir günde en fazlaindirilen yazılım olarak Guiness Rekorlar kitabına girmeyi başardı. Bundan sonra herşey farklı olacaktı. Sürekli yükselen pazar payı, Mozillayı reklamlara bağımlı kalmaktan kurtarmış oldu. Artık Microsoft'un işi daha zordu.

Microsoft'un birşeyler yapması gerekiyordu. IE 7 gerektiği kadar ilgi görmemiş ve pazar payı tarayıcı piyasasında düşüşe geçmişti. Microsoft bir ilke imza attı ve ilk kez bir ürünün 1 yıl geçmeden yeni sürümünü yayınladı. Şu anda da oldukça yaygın olan  IE8'i çıkardı. Apple o zamanlar gerilime sebep olan "IE8 ile IE7 arasındaki 7 farkı bulun" oyununu iPhone uygulaması olarak hazırladı. Bu ayrıca Apple'nin iPhone için hazırladığı sayılı uygulamadan biri oldu. Yine ana konudan uzaklaştık :) IE8, IE7'den daha fazla indirildi, daha hızlıydı ve daha kalıcı oldu. Microsoft kaptırdığı pazar payını geri almakta kararlı olduğunu birkez daha gösterdi. Yükseliş fazla sürmedi, IE tekrar düşüşe geçti. 

Bu arada Mozilla cephesinde herşey daha da iyiye gidiyordu. 3. sürümün ardından ard arda yeni sürümler çıkıyordu. Bu sürümler yenilik yaratmak içn değilde, açıkları kapatmak için çıkmaya başladı. 

Artık herşey daha değişikti FireFox için. Hadi genç FF. Seni daha aydınlık, daha güzel günler bekliyor. Yükselecek pazar payları, kapanacak güvenlik açıkları, eklenecek sürüm notları var geleceğinde. Hadi koş küçüğüm, koş.





Sizinle bir yazının daha sonuna geliyoruz, tüm okurlarıma teşekkürler. Ayrıca yukarıda yazan detayları çoğu uydurmacadır:))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder